Krešo Skozret
Rođen sam 15. ožujka 1951. god. u živopisnom gradiću Zagrebu, niti šesto kilometara udaljenom od Lumbarde. Tamo sam učio škole i život, smucao se birtijama i novinskim redakcijama, objavio na tisuće plaćenih i neplaćenih radova, cenzuriranih i propuštenih karikatura.
Bogat iskustvom opomena i otkaza shvatio sam da u socijalizmu ništa nismo smjeli a svašta smo mogli dok danas sve smijemo a ništa ne možemo. Ima još jedna značajna razlika, nekad su me poznanici ujutro tapšali po ramenu i šaputali: Baš si im dobro smjestio u jučerašnjoj karikaturi, što piješ?
Danas me nakon otkaza prezirno odmjere uz riječi: - Budalo, što si ih išao zafrkavati? To je svakako povijesni pomak. Devedesetih sam se malo smucao ratištem, tek toliko da mogu odgovoriti na pitanje: Gdje si bio? -Tu sam bio, a gdje si bio ti?
Sve u svemu, nešto sam shvatio: U socijalizmu je vladao liberalni kapitalizam, sada je na snazi liberalni feudalizam i ozbiljno napredujemo prema liberalnom robovlasništvu. Sada sam u penziji živim u Lumbardi sa suprugom, novine koje sam radio 35 godina više ne otvaram ni s dva prsta, slikam masline i kamene kućice, potpisujem ih s ½ dvojnih organa, uživam u autosugestiji da bolje vidim otkad sam ćorav na jedno oko. Ljude više ne slikam jer ih slabo vidim, a i te stajice koje se urušavaju u vremenu i prostoru najviše govore o ljudima koji su ih stvorili i njihovim nasljednicima.
I još samo nešto; Spasitelj se rodio u takvoj stajici, uz ovčicu i magarčića, kako se to zaboravilo?
Krešo Skozret