Svašta

Žrnovski prašnjavi puti

Stalno me progone slike puteva prema Orlanduši, Pavlja Luci, Rasohatici, pa sam tražio od zamjenika Gradonačelnika Ivana Šale, pojašnjenje aktivnosti na uređenju istih. – Zanima me je li u planu uređenje puta od Postrane prema Rasohatici? Razmišlja li se, ako će se uređivati put, da se prije asfaltiranja ukopaju cijevi za vodu, možda i struju? Mogu li se za takve projekte (voda do naselja i poljoprivrednog zemljišta) aplicirati za EU sredstva?

Makadam prema Rasohatici
Put od Postrane prema Rasohatici

Evo odgovor: – Obzirom da je Rasohatica u prostornom planu Grada označena kao građevinsko područje, ima prioritet za uređenje infrastrukture. Da bi izradili takav projekt i aplicirali na fondove, moramo imati kompletno sređene imovinsko pravne odnose, tj. ucrtan put. Zakon o cestama i zakon o komunalnom gospodarstvu, nam to omogućavaju, jedino moramo izdvojiti sredstva za izradu geodetskih elaborata izvedenog stanja, pa je tako Grad prije 2 godine i prijavio dva projekta na Interreg (natječaj prekogranične suradnje sa Italijom) od kojih je jedan bio za ucrtavanje puteva a drugi za kuću Marka Pola, gdje su jedino sredstva za kuću odobrena krajem prošle godine.

Sada u suradnji sa GK i MO će se odrediti prioritetne dionice i sklopiti godišnji ugovor za ucrtavanje cesta da se konačno pokrene akcija koja će trajati sigurno par godina jer imamo 250 km nerazvrstanih cesta od kojih će većinu trebati uskladiti sa izvedenim stanjem. Dok se cesta ne ucrta nije moguće izraditi projektnu dokumentaciju ni prijaviti na fondove.

Nažalost imamo na raspolaganju par mjera poput 8.6.1 za uređenje poučnih staza i vidikovaca (idealna za Kočje) ali se traži pisana suglasnost svih vlasnika za izgradnju vidikovca, zatim 4.3.3 izgradnja šumskih prometnica gdje se traži pisana suglasnost svih vlasnika uz cestu, a vjerujem da znate da su u našim ZK ulošcima još upisane mrtve osobe i osobe u svijetu do kojih se ne može doći.

Na kraju bar nešto dobro, naime ovaj tjedan dolaze strojevi za održavanje cesta koje smo prijavili prije 2 godine na Savjetodavnu službu, pa će se urediti Marmontov put od Sv. Mihovila do Lokve, Put kroz Potok, Dubrovu i Zlopoje, jer su te dionice u vlasništvu Grada i ne trebaju pisane suglasnosti vlasnika uz ceste jer imaju traženu širinu.

Sadašnji programi financiranja nabavke materijala za betoniranje su osmišljeni za uređenje manjih dionica ili građevina, ali eto mještani traže sve što im je na raspolaganju. Sve u svemu čeka me puno toga za ucrtat i projektirat, a i ja jedva čekam.


Spomenuo bih i polja predviđena za izgradnju solarnih elektrana, uz koje bi se otvorila mogućnost za elektrifikaciju vala od Rasohatice do Ripne. Srdačan pozdrav! S poštovanjem, GRAD KORČULA, Ivan Šale, ing., zamjenik gradonačelnika.

Susjedi u Lumbardi su većinu posla već dovršili, oni se do svoji bašćina voze po asfaltu. Ljubomoran na takav “komfor” u 21. stoljeću pisao sam pročelnika JUO Lumbarde – Kako ste vi u par godina sve uredili? Kako to?

Pročelnik JUO Mario Rončević mi je ukratko objasnio – Točno je da smo u zadnje tri godine asfaltirali puno nerazvrstanih cesta i to u najvećoj mjeri vlastitim sredstvima. Što se tiče tih “famoznih” EU sredstava, mi njih nismo koristili za realizaciju navedenih investicija. Općenito, stvorila se nekakva fama da su ti novci negdje iznad naših glava i da ih samo treba pokupiti. Ali u stvarnosti nije ni približno tako, čak dapače… Sve ceste koje smo asfaltirali su snimljene i ucrtane u katastar kao naše vlasništvo. Znači, preduvjet je da se napravi geodetska podloga za neku cestu, izvedbeni i uknjižbeni elaborat, te provede ucrtavanje navedene ceste u katastar. Ako se asfaltiranje cesta prijavi na neki natječaj onda je gore navedeno preduvjet prijave.

Priselit ću se u Lumbardu, ima li tko volju doći u Žrnovo?

One Comment

  • Boomerang

    1) Ćapa štogo. Dobro je što će se sredit puti kroz Potok i Zlopoje. Bar je to meni interesantno.
    2) Što se tiče ceste za pu Defora, u zadnje vrime je čejad išempjala kupovanjen SUV auta pa in od asfalta ni ni potriba.
    3) Boje van je u Žrnovu nego u Lumbardi. Uvik mi padu na pamet Račišćani kad je u pitanju naseljavanje Lumbarajskog teritorija.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *